Anne Hyvönen
suuhygienisti, Cocodens Oy
Hampaiden valkaisu on hyvin yleinen osa kauneudenhoitoa ja kauniin hymyn tavoittelua. Hampaiden valkaisumenetelmän ja -paikan valinnassa kannattaa kuitenkin olla tarkkana, sillä muiden kuin hammaslääkäreiden ja suuhygienistien tekemissä valkaisuissa on aina riskinsä.
Tupakka, kahvi, punaviini, huonot elintavat tai puutteellisen suuhygienia ovat pahimpia hampaiden värjääjiä. On olemassa monia eri vaihtoehtoja, joilla hampaiden värjäytymistä päästään eroon. Turvallisen valkaisumenetelmän valinta alkaa hammaslääkärin tai suuhygienistin vastaanotolta.
– Kun hampaat on ensin tarkastettu ja hoidettu kuntoon, asiakkaan kanssa voidaan keskustella hänelle sopivasta valkaisumenetelmästä. Hampaiden valkaisua ei tehdä, jos suussa on hammaskiveä, kariesta tai ientulehdusta, Cocodens Oy:n suuhygienisti Anne Hyvönen muistuttaa.
Hyvösen mukaan asiantuntijan vastaanotolla tehty hampaiden valkaisu tai sieltä hankitut kotivalkaisutuotteet ovat turvallisia käyttää.
– Ulkomailta tilattujen tuotteiden kanssa en lähtisi leikkimään. Sieltä voi saada esimerkiksi liian vahvoja valkaisuaineita, jotka voivat aiheuttaa suuhun ja ikeniin ikäviä ongelmia. Kotimaisia ja turvallisia verkkokauppojakin on, esimerkiksi Hampaille.fi, Hyvönen toteaa.
Vältä hankaavia tahnoja
Hammaslääkärissä tai kotona hammaslääkärin ohjeistamana tehtävän valkaisun onnistumiseen vaikuttaa suuresti hammasluun väri.
– Kellertävä hammasluu reagoi vaalennukseen yleensä hyvin. Kaikkien hampaat vaalenevat yleensä useita asteita, mutta joillakin vaaleneminen vaatii useamman hoitokerran. Usein jo pelkästään hampaiden perusteellinen puhdistus hammaskivestä ja pintavärjäytymistä auttaa pääsemään eroon värjäymistä. Myös jauhepuhdistus, mikä tunnetaan yleisemmin soodapuhdistuksena, voi riittää kirkastamaan hampaiden väriä, Hyvönen toteaa.
Lähes kaikki kaupoissa myytävät hammastahnat lupaavat valkoisemmat hampaat ja eroon hampaiden värjäymistä. Niissä ei kuitenkaan ole hampaan väriä vaalentavia ainesosia. Joissakin tahnoissa on pieni määrä karbamidiperoksidia, mitä käytetään esimerkiksi kotivalkaisuissa. Hyvösen mukaan nämä tahnat käyvät valkaisun jälkeen ylläpitohoitoon poistamalla pintavärjäytymiä, vaikka ne eivät sinänsä valkaise hampaita.
Kaupoissa myytävät hammastahnat lupaavat valkoisemmat hampaat, vaikka ne eivät sinänsä valkaise hampaita.
– Vaalentavat tahnat sisältävät hyvin pieniä määriä hankaavia ainesosia, jotka voivat teoriassa poistaa hampaan pinnoilla olevia värjäytymiä. Liiallisella käytöllä niistä voi olla hammaskiilteelle jopa haittaa. Hampaan pinta saattaa naarmuttua, ja värjäävät aineet tarttuvat niihin entistä helpommin, Hyvönen jatkaa.
Paras keino pitää hymy säihkyvänä ja ehkäistä hampaiden värjäytymistä on huolehtia hyvästä päivittäisestä suuhygieniasta. Hyvönen muistuttaa, että hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistus tulee tehdä kahdesti päivässä.
– Harjaukseen suosittelen sähköhammasharjaa ja tahnaksi hellävaraista hammastahnaa, jonka hankaus- eli RDA-luku on alle 100, Hyvönen ohjeistaa.