Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » 12 faktaa suun terveyden yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin
Parodontiitti

12 faktaa suun terveyden yhteydestä sydän- ja verisuonitauteihin

Kuva: Getty Images

Nämä 12 asiaa on hyvä tietää suun ja hampaiden terveydestä, sydän- ja verisuonitaudeista sekä niiden välisestä yhteydestä.

1. Sydän- ja verisuonitauteihin kuuluvat esimerkiksi sepelvaltimotauti, sydämen vajaatoiminta sekä aivoverenkiertohäiriöt.

2. THL:n mukaan vuonna 2018 noin 173 000 suomalaista sai lääkehoitoa sepelvaltimotautiin ja 27 000 ihmistä sydämen vajaatoimintaan. Aivoverenkiertohäiriöön sairastui noin 100 000 suomalaista vuoden 2015 aikana.

suun terveyden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin
Parodontiitiilla on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Kuva: Getty Images

3. Parodontiitti on suun tulehdussairaus, joka voi kehittyä pitkäaikaisen ientulehduksen seurauksena. Sairaus etenee usein huomaamatta ja salakavalasti. Sen oireina saattaa olla esimerkiksi verta vuotavat ikenet ja pahanhajuinen hengitys.

4. Parodontiitiilla on yhteys sydän- ja verisuonitauteihin. Se voi vaikuttaa ateroomaplakin muodostumiseen, joka ahtauttaa sepelvaltimoita ja verisuonten tukkeutumista. Se saattaa olla riskitekijä myös sydän- ja aivoinfarktille.

5. Parodontiitti ylläpitää matala-asteista tulehdusta kehossa. Tulehtuneesta ikenestä bakteerit voivat päästä verenkiertoon ja sitä kautta muualle kehoon. Näin saattaa käydä hampaita harjatessa tai pureskelun aikana. Tilannetta voisi verrata ihossa olevaan haavaan, jota kautta verenkiertoon voi päästä epäpuhtauksia.

6. Sydämen läppä- tai muita rakennevikoja sairastavien olisi tärkeää ehkäistä suun tulehduksia, sillä he ovat erityisessä riskissä sairastua sydämen sisäkalvon bakteeritulehdukseen.

suun terveyden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin
Huolellisen suun kotihoidon merkitystä ei voi tarpeeksi korostaa. Kuva: Pexels

7. Parodontiitin syntymistä estetään hampaiden hyvällä kotihoidolla. Siihen kuuluvat hampaiden harjaus fluorihammastahnalla kahdesti päivässä mieluiten sähköhammasharjaa käyttäen. Lisäksi on erittäin tärkeää putsata hammasvälit päivittäin sopivalla hammasväliharjalla tai hammaslangalla.

8. Suu- ja hammasterveyttä tukee terveellisten aterioiden nauttiminen säännöllisin väliajoin. Aterioiden välillä tapahtuvaa napostelua on hyvä välttää.

9. Tupakoinnin lopettaminen kannattaa suun ja hampaiden terveyden vuoksi. Parodontiitti on tupakoitsijoilla usein vaikeampi.

suun terveyden yhteys sydän- ja verisuonitauteihin
Hammaslääkärissä on hyvä käydä säännöllisesti, etenkin jos on taipumusta suun tulehduksiin. Kuva: Pexels

10. Suun terveydestä huolehtimista ei pidä viivytellä. Suun terveys vaikuttaa myös useiden sairauksien hoitamiseen, esimerkiksi sydänleikkauksen tekemiseen.

11. Hammaslääkärin vastaanotolla on hyvä käydä vähintään kerran vuodessa, erityisesti jos on taipumusta suun tulehduksiin. Myös parodontiitti pystytään hoitamaan paremmin, kun se huomataan ajoissa.

12. Jotkut verenpaine- ja sydänlääkkeet voivat kuivattaa suuta. Vaivaa voi helpottaa käyttämällä apteekista saatavia, kuivan suun hoitoon tarkoitettuja tuotteita.

Lähteet: THL, Hammaslääkäriliitto & Terveyskirjasto (lähteisiin viitattu 16.4.2021).

Next article