Silmän pintaa suojaa kyynelnesteen muodostama kostea kalvo. Joskus kyynelnesteen tuotanto voi häiriytyä. Yhä useammin kuivan silmän oireiden aiheuttaja on älypuhelimen lisääntyvä käyttö. Kuivien silmien oireita on yhä etenevästi jo lapsilla ja nuorilla.
Yleinen kuivien silmien aiheuttaja kuivan sisäilman ja pakkasen lisäksi on lähityö näyttöpäätteen äärellä ja siihen liittyvä räpyttämisen puute. Optikko Aija Hirsimäki kertoo, että silmien kuivuminen ei ole iästä kiinni; erityisesti älypuhelimen jatkuva käyttö tekee kuivien silmien ongelman myös lasten ja nuorten vaivaksi.
– Katsoessamme lähelle tietokoneen tai puhelimen näyttöä aivot luulevat meidän tekevän tarkkaa työtä ja ohjaavat silmiä olemaan räpyttelemättä, hän sanoo.
– Jos silmän pintaa suojaavan kyynelnesteen tuotanto pääsee häiriintymään ja kostea, öljymäinen kalvo ohenee, silmät väsyvät helposti ja näöntarkkuus voi heikentyä. Vetinen kyynelneste kosteuttaa silmän pintaa räpäytyksen aikana, mutta pian näkö voi jälleen sumentua.
Räpyttely on tärkeää
Keskittyneenkin työskentelyn aikana tulisi muistaa pitää silmälihakset töissä räpyttelemällä normaalisti.
– Silmien räpyttelyllä on kaksi merkitystä: se levittää kyynelnestettä silmän pinnalle ja tuottaa öljyä luomien sisällä olevista Meibomin rauhasista. Meibomin rauhaset alkavat surkastua ja tukkeutua nykyään jo nuorilla, koska lähelle katsoessa räpyttelytiheys laskee oleellisesti, kertoo Hirsimäki.
Lue myös: Kuivat silmät? Taustalla voi olla liika älypuhelimen käyttö
Puhelimen käytön vähentäminen ja räpyttelyn harjoittelu ovat helppoja keinoja tehostaa kyynelnesteen tuottoa.
– Kuivan silmän oireita voi kokeilla hoitaa myös kosteutustipoilla ja -suihkeilla, luomen reunojen puhdistusaineilla, sekä ravintolisillä, joista omega-7:stä on runsaasti hyviä kokemuksia. Jos itsehoitokeinoista ei ole apua, kannattaa kääntyä ammattilaisten puoleen. Meibomin rauhasten hoitoa voi kokeilla optikon tai silmälääkärin tarkastuksen jälkeen.
Koreassa tehdyn tutkimuksen mukaan älypuhelimien käyttö on merkittävä kuivien silmien riski lapsilla:
1. Tutkimukseen osallistuneista 288 lapsesta lähes 10 prosentilla diagnosoitiin kuivasilmäisyyttä.
2. Heidän keskuudessaan älypuhelimen käyttö oli yleisempää kuin verrokkiryhmässä: 71 prosenttia/50 prosenttia.
3. Päivittäisen älypuhelimen käyttöajan lisääntyminen lisäsi myös kuivasilmäisyyden riskiä.
4. Tutkimuksessa ilmeni lisäksi, että tietokonepäätteen tai tv:n katselu eivät lisänneet riskiä kuivien silmien oireisiin nuorilla.