Pirkko Pussinen
yliopistotutkija, suu- ja leukasairauksien osasto,
Helsingin yliopisto
Vasta viime vuosina on tutkittu parodontiitin ja karieksen vaikutusta yleisterveyteen. Hoitamattomina molemmat johtavat hampaiden menettämiseen.
– Useissa tutkimuksissa puuttuvat hampaat yhdistyvät suurentuneeseen Alzheimerin taudin ja dementian riskiin. On haastavaa tutkia, kumpi sairaus oli ensin, koska sekä suun tulehdukset että Alzheimerin tauti kehittyvät hitaasti. Niillä on myös yhteisiä riskitekijöitä, kuten tupakointi, diabetes, matala sosioekonominen asema ja alkoholin käyttö, yliopistotutkija Pirkko Pussinen Helsingin yliopiston suu- ja leukasairauksien osastolta kertoo.
Parodontiitin ja Alzheimerin välillä on kaksi vaikutusmekanismia
Ensimmäinen vaikutusmekanismi on systeeminen tulehdustila, joka lisää useiden kroonisten tautien riskiä. Esimerkiksi parodontiittia sairastavilla vanhuksilla on korkeampi CRP-taso kuin tervesuisilla.
Toinen liittyy suun bakteeristoon.
– Parodontiitissa suun mikrobiomi on epätasapainossa ja esimerkiksi anaerobisia mikrobiolajeja on suhteessa enemmän. Lisäksi lajien kokonaiskirjo on normaalia korkeampi. Eläintutkimuksissa on jo saatu näyttöä siitä, että jotkut suusta ja suolistosta peräisin olevat bakteerilajit voivat soluttautua aivoihin, Pussinen toteaa.
Voiko suun terveydellä ennaltaehkäistä muistisairauden syntymistä?
– Tutkimuksissa tästä on näyttöä vain vähän, Pussinen sanoo.
Tällä hetkellä kuuma aihe on mikrobien rooli Alzheimerin taudissa. Uuden sukupolven tutkimusmenetelmät mikrobiston kartoitukseen ovat yhä useampien tutkijoiden käytettävissä, ja uusia tuloksia julkaistaan tiheään.
– Pelkkä mikrobien tunnistaminen ei riitä, vaan on tutkittava, mitä ne tekevät ja miten eri ihmiset reagoivat erilaisiin mikrobiomin muutoksiin. Esimerkiksi suun bakteeri Porphyromonas gingivalis on usein liitetty Alzheimerin tautiin. Suomalaisista aikuisista 35 prosentilla on tämä bakteeri, eivätkä kaikki heistä kuitenkaan sairastu Alzheimerin tautiin, Pussinen kertoo.
Yksikään ikäluokka ei voi laiminlyödä suun terveyttään
Ikääntyminen, yleisterveys, lääkitykset ja myös Alzheimerin tauti uhkaavat suun terveyttä. Jos omat voimat tai kyvyt eivät riitä omahoidon toteuttamiseen, suuhygienia ja hammashoito jäävät omaisten tai hoitajien harteille. Hammastahnan fluoridi suojaa hampaita ja suun terveyttä voi tukea välillä myös suuvesillä.
– Suun sairauksien hoitaminen on samanlaista yleisterveydellisten riskien hallintaa kuin terveellinen dieetti ja verenpainetaudin hallinta. Suun sairaudet voivat myös aiheuttaa kipuja ja epämukavuutta, joten terve suu on tärkeä elämisen laatuun vaikuttava tekijä, Pussinen muistuttaa.
Ienongelmien päivittäistä hoitoa
tehokkaasti ja hellävaraisesti
Slade GD, Ghezzi EM, Heiss G, Beck JD, Riche E, Offenbacher S. Relationship between periodontal disease and C-reactive protein among adults in the Atherosclerosis Risk in Communities study. Arch Intern Med. 2003;163:1172-1179.
Jungbauer G, Stähli A, Zhu X, Alberi LA, Sculean A, Eick S. Periodontal microorganisms and Alzheimer disease – A causative relationship? Periodontol 2000. 2022 Mar 4. DOI: 10.1111/prd.12429