Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Suunhoidon asiantuntijan vinkit lasten suun omahoitoon
Lasten suunhoito

Suunhoidon asiantuntijan vinkit lasten suun omahoitoon

Pienten kouluikäisten lasten tulisi käyttää miedonmakuista ja vaahtoamatonta fluorihammastahnaa. Kuva: Getty Images

Lasten suunhoito on tärkeä osa kokonaisvaltaista terveyttä. Näillä ohjeilla varmistat, että lasten hampaat pysyvät terveinä ja että suunhoidosta tulee osa arkirutiinia.

Miten usein lasten tulisi puhdistaa hampaansa?

Hampaat kannattaa harjata kaksi kertaa päivässä ensimmäisestä hampaasta lähtien. Alle 3-vuotiaiden sekä 3–5-vuotiaiden hampaat pestään fluorihammastahnalla, jossa on 1000 ppm fluoridia, ja 6-vuotiaasta eteenpäin 1450 ppm fluoridia. Etenkin hampaan puhkeamisvaiheessa hammas reikiintyy herkästi. Hammas saavuttaa lopullisen kovuutensa vasta, kun se on puhjennut kokonaan ja mineraalirikas sylki on kunnolla huuhdellut sitä. Reiät muodostuvat hankalasti puhdistettaviin kohtiin, kuten ienrajoihin ja hammasväleihin. Alkavan reiän voi pysäyttää itse puhdistamalla kohtaa huolellisesti ja säännöllisesti.

Miten usein fluorihammastahnaa suositellaan käytettävän?

Hampaat harjataan 2 kertaa päivässä 2 minuutin ajan fluoritahnalla. Tahnaa ei tarvitse huuhdella pois runsaalla vedellä vaan ylimääräinen tahna syljetään pois. Fluoridi vähentää hampaiden reikiintymistä, sillä se muun muassa ehkäisee reikiintymistä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja hapontuottoa.

Millainen hammastahna sopii kouluikäisille?

Kouluikäisille lapsille käytetään miedonmakuista ja vaahtoamatonta fluorihammastahnaa. Hammastahnan vaahtoavat ainesosat saattavat aiheuttaa lapselle aftoja. Tarjolla on myös hammastahnoja, jotka eivät vaahtoa tai maistu miltään. Tällainen hammastahna sopii herkemmillekin suille.

Miksi on tärkeää, että lapsella on käytössä oikeanlainen hammasharja?

Sopivan kokoinen harja mahtuu lapsen suuhun, ja sillä saa tarkemmin harjattua hampaat. Myös vanhemman on helpompi harjata lapsen hampaat, kun harja ei peitä näkyvyyttä.

Milloin lapsen tulee aloittaa hammasvälien puhdistus ja miksi?

Hampaiden välien puhdistus lankaimella kannattaa aloittaa noin 11-vuotiaana. Pysyvien hampaiden välien pinta-alat ovat suuremmat, joten niiden väleihin kertyy enemmän plakkia. Oikomishoidon aikana hampaiden hoitaminen on tavallista tärkeämpää, sillä oikomiskojeet voivat vaikeuttaa suun puhdistusta. Huolellisen, tähän tarkoitettujen tuotteiden avulla tehtävän puhdistuksen jälkeen suun voi vielä huuhdella alkoholittomalla fluorisuuvedellä. Irrotettavat oikomiskojeet kannattaa puhdistaa puhdistusliuoksella päivittäin. Liuos tuhoaa ja ehkäisee bakteereja, sienikasvustoa, värjäymiä sekä hammaskiveä.

Artikkeliin haastattelun antoi Suunhoidon asiantuntija, suuhygienisti Eevi Kajanne.

Laadukkaat tuotteet eri ikäisten lasten suunhoitoon!

GUM:in valikoimasta löydät ammattilaisten kehittämät tuotteet eri ikäisten ihmisten yksilöllisiin tarpeisiin.

Next article