Skip to main content
Etusivu » Raskaus ja odotusaika » Asiantuntijan vinkit äidin jaksamiselle – ravinnon saanti on turvattava
raskaus

Asiantuntijan vinkit äidin jaksamiselle – ravinnon saanti on turvattava

Raskaana olevan ja imettävän äidin tulisi keskittyä erityisesti ruokavalion monipuolisuuteen. Kuva: Getty Images

Hanna-Mari Mattila

terveydenhoitaja ja imetysohjaajakouluttaja

Raskauden ja imetyksen aikainen ravitsemus on ratkaisevan tärkeä sekä äidin että vauvan hyvinvoinnille.

Hyvä ravitsemus on keskeistä raskaana olevan tai imettävän äidin sekä vauvan terveydelle

Riittävä ja monipuolinen ravinto tukee äidin jaksamista, auttaa synnytyksestä toipumisessa ja edistää imetyksen onnistumista. Raskauden ja imetyksen aikana äidin ravintotarpeet kasvavat erityisesti proteiinien ja kivennäisaineiden osalta, sillä vauva hyödyntää äidin kehosta saatuja ravinteita. Imetyksen aikana energiankulutus voi kasvaa hieman tavallista suuremmaksi, ja silloin huomio kannattaa kiinnittää erityisesti ruoan laatuun.

Raskaana olevan ja imettävän äidin tulisi keskittyä erityisesti ruokavalion monipuolisuuteen

Äidin on suositeltavaa panostaa täysipainoiseen ja monipuoliseen ruokavalioon, joka sisältää runsaasti erilaisia ravintoaineita. Säännöllinen ateriarytmi ylläpitää energiatasoja. Raskaana olevan naisen ruokavalion tulee sisältää riittävästi hyviä rasvahappoja, sillä ne tukevat lapsen hermoston ja näön kehittymistä. Odotusaikana kannattaakin nauttia monipuolisesti esimerkiksi kalaruokia sekä hyödyntää öljypohjaisia salaatinkastikkeita. Myös tuoreiden kasvisten ja marjojen säännöllinen käyttö on suositeltavaa.

Vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti on tärkeää sekä äidille että lapselle

Neuvolassa tarkastellaan äidin ruokavaliota ja seurataan säännöllisesti hemoglobiinitasoa, jotta äidin yksilöllinen ravintotarve kyetään arvioimaan. Lapsella vitamiinien ja kivennäisaineiden riittävä saanti vaikuttaa merkittävästi myöhempään terveyteen. Kalsiumin riittävä saanti on erityisen tärkeää äidille, sillä sen puute voi altistaa osteoporoosille. Jos äidillä havaitaan raudanpuutetta, sitä korjataan rautalisillä tai ruokavalion muutoksilla.

Ravintolisät tukevat ruokavaliota ja voivat auttaa äitiä jaksamaan raskaus- ja imetysaikana.

D-vitamiinin saanti ravintolisänä on Suomessa erityisen tärkeää, sillä auringonvalosta sitä ei saada riittävästi ympäri vuoden. Raskaana olevien ja imettävien naisten tulisikin päivittäin nauttia D-vitamiinilisää. Foolihapon saanti taas on oleellista jo ennen raskautta, ja sen merkitys korostuu raskauden ensimmäisinä kuukausina. Ravintolisien tarpeellisuutta arvioidaan muun ruokavalion perusteella. Omasta hyvinvoinnista huolehtiminen on ensisijaisen tärkeää, jotta äiti voi tarjota parasta myös lapselleen.

Artikkeliin haastattelun antoi terveydenhoitaja ja imetysohjaajakouluttaja Hanna-Mari Mattila.

Femibion on tukenasi aina alkuraskaudesta imetykseen saakka!

Next article