Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » 5 vinkkiä diabetesta sairastavan suunhoitoon
Diabetes ja suu

5 vinkkiä diabetesta sairastavan suunhoitoon

Suun tulehdusriski kasvaa etenkin diabeteksen puhjetessa, ennen hoidon aloitusta, tai jos verensokeritasapaino on heikko, mikä on tyypillistä tyypin 1 diabeteksessa. Kuva: Getty Images

Diabeteksen hyvä hoitotasapaino tukee suunterveyttä, ja vastaavasti terve suu helpottaa diabeteksen hoitoa.

Miten diabetes vaikuttaa suunterveyteen?

Vaikka diabetes ei suoraan aiheuta suun alueen oireita tai sairauksia, sitä sairastavilla suun tulehdukset ovat yleisempiä, etenevät nopeammin ja paranevat hitaammin kuin muilla. Tulehdusriski kasvaa etenkin diabeteksen puhjetessa, ennen hoidon aloitusta, tai jos verensokeritasapaino on heikko, mikä on tyypillistä tyypin 1 diabeteksessa. Pitkäaikaisesti korkea verensokeri heikentää elimistön vastustuskykyä, mikä voi pahentaa hammasperäisiä tulehduksia ja edesauttaa niiden leviämistä muualle elimistöön.

Miten diabetesta sairastava voi ehkäistä suun alueen sairauksia?

Diabetesta sairastavan on tärkeää pitää verensokeri hyvin hallinnassa, sillä tämä vähentää tulehdusalttiutta suussa. Lisäksi huolellinen suuhygienia ehkäisee plakin kertymistä ja ientulehdusta. Säännöllisillä hammaslääkärikäynneillä ja suun terveyden tarkastuksissa suun ongelmat voidaan havaita ja hoitaa ajoissa ennen komplikaatioiden syntymistä.

Mitkä ovat yleisimmät suun alueen sairaudet, joita diabetes saattaa lisätä?

Diabetes lisää merkittävästi parodontiitin eli hampaiden kiinnityskudossairauden riskiä. Tämä krooninen tulehdus voi pahimmillaan lisätä sydän- ja verisuonitautien vaaraa. Myös Ientulehdus on tavallinen diabetesta sairastavilla, minkä vuoksi bakteeriplakin poistaminen mekaanisesti on tärkeää. Suun kuivuminen, joka on yleistä diabeteksessa, voi pahentaa myös kariesriskiä.

Mikä rooli terveellisellä ravinnolla ja säännöllisellä ateriarytmillä on?

Säännöllinen ateriarytmi ehkäisee verensokerin äkillisiä vaihteluita, mikä suojaa diabetesta sairastavan hampaita ja ikeniä. Tasapainoinen ruokavalio, jossa on riittävästi ravintoaineita, auttaa pitämään verensokerin tasaisena, mikä puolestaan vähentää suun tulehdusten riskiä. Ruokavalioon on hyvä sisällyttää monipuolisesti kasviksia, kuituja ja proteiineja, sillä nämä tukevat sekä yleistä hyvinvointia että suun terveyttä.

Vinkit omahoitoon?

Diabetesta sairastavan omahoidon keskeiset elementit suunterveyden kannalta ovat verensokeritasapainon ylläpito, säännöllinen suuhygienia sekä terveellinen ruokavalio. Harjaa hampaat kahdesti päivässä ja käytä hammaslankaa, sillä plakki ja bakteerit on hyvä poistaa mahdollisimman tehokkaasti. Suun kuivuutta voi helpottaa juomalla vettä säännöllisesti ja käyttämällä tarvittaessa kosteuttavia suusuihkeita tai -geelejä. Myös hammaslääkärin ohjeiden noudattaminen auttaa ennaltaehkäisemään ongelmia.

Ammattitason tuotteet suun jokapäiväiseen hoitoon ja erityistarpeisiin

Next article