Skip to main content
Etusivu » Suun alueen ongelmat » Haiseeko hengityksesi, vaikka hampaat on pesty? 
Pahanhajuinen hengitys

Haiseeko hengityksesi, vaikka hampaat on pesty? 

Pahanhajuisen hengityksen taustalla saattaa olla useita eri syitä, kuten huono suuhigienia, suun kuivuminen tai elintavat. Kuva: Getty Images

Pahanhajuinen hengitys on yleinen vaiva, joka johtuu usein puutteellisesta suuhygieniasta. Syitä voivat olla myös tietyt ruoka-aineet, kuiva suu sekä elintavat.

Mistä pahanhajuinen hengitys johtuu?

Pahanhajuisen hengityksen eli halitoosin yleisin syy on suun bakteeritoiminta, joka hajottaa suussa olevia proteiineja ja vapauttaa pahanhajuisia rikkiyhdisteitä. Se liittyy usein huonoon suuhygieniaan, hampaiden reikiintymiseen, iensairauksiin tai kielen bakteeripeitteeseen. Muita syitä ovat kuiva suu, tietyt ruoat sekä tupakointi. Joissain tapauksissa hengitysongelmien taustalla voi olla nenän, nielun tai ruoansulatuskanavan sairaudet.

Miten pahanhajuista hengitystä voi ehkäistä?

Ehkäisyssä korostuu hyvä suuhygienia, johon kuuluu hampaiden ja kielen päivittäinen ja huolellinen puhdistus sekä hammaslangan ja suuvesien käyttö. Suuta kuivattavia tekijöitä, kuten tupakointia ja alkoholia, kannattaa välttää. Syljeneritystä voi edistää esimerkiksi sokerittomalla purukumilla, mikä ehkäisee kuivasta suusta johtuvaa hajua. Säännölliset hammaslääkärikäynnit tukevat suun terveyden ylläpitoa ja ongelmien ennaltaehkäisyä.

Vaikuttavatko jotkin ruoka- ja nautintoaineet hengityksen hajuun?

Ruokavalio voi vaikuttaa pahanhajuiseen hengitykseen useilla tavoilla. Esimerkiksi valkosipulin ja sipulin kaltaiset ruoat voivat aiheuttaa hajua hengityksessä, kun niiden sisältämät yhdisteet vapautuvat suusta hengityksen mukana. Alkoholi, kahvi ja tupakointi voivat kuivattaa suuta, mikä heikentää syljeneritystä ja voi lisätä pahanhajuisen hengityksen riskiä.

Mitkä ovat hampaiden harjaamisen nyrkkisäännöt pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä?

Hampaiden harjaamisen perusohjeisiin pahanhajuisen hengityksen ehkäisyssä ja hoidossa kuuluu hampaiden ja kielen huolellinen puhdistaminen kahdesti päivässä fluorihammastahnaa käyttäen. Hammasvälien puhdistaminen poistaa bakteeripeitteitä, jotka voivat aiheuttaa pahaa hajua. Suuvesi täydentää puhdistusta vähentämällä bakteerien määrää ja raikastamalla hengitystä.

Mitkä ovat muut tärkeät vinkit omahoitoon?

Omahoidossa on tärkeää pestä hampaat fluorihammastahnalla pehmeällä harjalla varmistaen, että jokainen hammas puhdistetaan järjestelmällisesti. On tärkeää keskittyä myös ienrajan puhdistamiseen, sillä se on bakteerien kerääntymispaikka. Kielikin on hyvä harjata, sillä suuri osa pahaa hajua aiheuttavista bakteereista kasvaa sen pinnalla. Hammasvälit kannattaa puhdistaa hammaslangalla tai harjatikulla. Hammaspesun jälkeen suuveden käyttö puhdistaa, hoitaa ja suojaa sekä raikastaa hengitystä.

Harjaa tavallisesti – puhdista tehokkaammin!

GUM Sonic daily -paristokäyttöinen hammasharja puhdistaa hampaat jopa 2 kertaa paremmin

Next article