Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Näillä rutiineilla ehkäiset suun terveysongelmat
Suunterveys

Näillä rutiineilla ehkäiset suun terveysongelmat

Hyvät suunhoitorutiinit auttavat suojaamaan hampaita reikiintymiseltä, iensairauksilta ja muilta suun ongelmilta. Kuva: Getty Images

Suun terveys vaikuttaa merkittävästi koko kehon hyvinvointiin. Nämä viisi yksinkertaista päivittäistä hoitorutiinia suojaavat hampaitasi reikiintymiseltä, iensairauksilta ja muilta suun ongelmilta.

1. Harjaa kahdesti päivässä fluorihammastahnalla

Aamulla ja illalla tehtävä hampaiden harjaus poistaa suusta bakteereja sekä ehkäisee plakin muodostumista. Fluorihammastahna vahvistaa kiillettä ja suojaa happohyökkäyksiltä, jotka kuluttavat hammasta ja aiheuttavat kariesta. Harjaa hampaita rauhallisesti kaksi minuuttia ja sylje ylimääräinen tahna pois. Liiallista vedellä huuhtomista kannattaa välttää, jotta fluori vaikuttaa paremmin.

2. Puhdista myös hammasvälit huolellisesti

Hammasväleihin kertyvä plakki ja ruoanjäämät altistavat ientulehdukselle ja kariesta aiheuttaville bakteereille. Käytä hammasvälien puhdistamiseen säännöllisesti esimerkiksi hammaslankaa tai hammasväliharjaa. Paras hetki puhdistamiseen on ennen hampaiden harjausta. Ikenien verenvuoto puhdistettaessa on usein merkki ientulehduksesta. Kun hammasvälit puhdistetaan säännöllisesti, tulehdus yleensä rauhoittuu ja verenvuoto lakkaa.

3. Nauti ksylitolia katkaisemaan happohyökkäys

Kun syöt tai juot jotakin muuta kuin vettä, suussa alkaa happohyökkäys. Ksylitoli katkaisee happohyökkäyksen nopeasti ja auttaa syljen eritystä. Sylki tasapainottaa suun pH:n ja edistää kiilteen korjautumista. Käytä ksylitolipurukumia tai -pastilleja jokaisen aterian ja välipalan jälkeen. Jo 5 minuutin käyttö riittää lisäämään syljeneritystä, katkaisemaan happohyökkäyksen ja tukemaan kiilteen korjautumista.

4. Hanki pehmeä hammasharja

Pehmeä harjas suojaa hampaan pintaa sekä ikeniä. Kova harja yhdistettynä voimakkaaseen liikkeeseen aiheuttaa muun muassa kivuliaita ikenenvetäytymiä. Sähköhammasharja voi helpottaa oikean harjaustekniikan löytämistä. Harjan pää on hyvä vaihtaa säännöllisesti: noin kolmen kuukauden välein, tai aiemmin, mikäli harjakset alkavat kulua tai taipua.

5. Valitse oikea ajoitus ja vesi janojuomaksi

Happamat ravintoaineet, kuten sitrushedelmät ja niistä valmistetut juomat sekä energiajuomat, pehmentävät kiillettä. Siksi hampaiden harjausta ei kannata tehdä heti aterian jälkeen. Odota vähintään puoli tuntia – näin vältät kiilteen kuluttamisen harjauksen aikana. Janojuomana kannattaa suosia vettä: se ei aiheuta happohyökkäystä ja huuhtelee suun luonnollisesti.

Ammattitason suunhoitotuotteet, jokaiselle!

GUM:in laajasta valikoimasta löydät kaikki tarvittavat suunhoidon tuotteet – yksilölliset tarpeet huomioiden.

Next article