– Kun astmasta tai allergiasta kärsivä potilas tulee vastaanotolle, pitäisi aina kurkata myös suuhun, sanoo sisätautien ja keuhkosairauksien erikoislääkäri allergologi Timo Helin.
Kariesriskiä ja suun kuivumista
Säännölliset hammaslääkärikäynnit ja hyvä suuhygienian hoito ovat kaikille tärkeitä asioita. Erilaiset lääkitykset ja hoidot vaikuttavat myös infektioherkkyyteen suun limakalvoihin ja hampaistoon.
Astma on keuhkosairaus, jonka tyypillisiin oireisiin kuuluu muun muassa yskää, liman nousua ja hengenahdistusta. Potilaalla saattaa esiintyä myös yleisoireita, kuten väsymystä.
Miksi astmaatikon suun terveyteen kannattaa kiinnittää huomiota?
– Astmalääkkeiden käyttöön liittyy jonkin verran kariesriskiä, joten hyvä suun ja hampaiden hoito on tarpeen. Jos suuhun pääsee kehittymään esimerkiksi infektiopesäkkeitä, ne voivat pahentaa myös astmaa. Jos suu ja hampaat jäävät hoitamatta, se voi myös aiheuttaa muun muassa pahanhajuista hengitystä ja vaikuttaa yleisvointiin.
Inhaloitavista lääkkeistä johtuen astmaatikoille voi suuhun ja nieluun kehittyä hiivaa, joka aiheuttaa kurkkukipua. Hiivaan auttaa nielun huolellinen kurlaus lääkkeiden oton jälkeen ja sitten huuhteluvesi tulee sylkäistä pois, Helin kertoo.
Astmaan ja allergiaan liittyy usein nenän tukkoisuutta, mikä aiheuttaa suun kautta hengitystä. Se puolestaan vähentää syljen eritystä, joka suojaa hampaita reikiintymistä vastaan.
Tietyt astma- ja allergialääkkeet, kuten antihistamiinit, voivat aiheuttaa myös suun kuivumista. Kuiva suu liittyy myös iän tuomiin muutoksiin.
– Tärkeintä on juoda riittävästi nestettä. Apteekeissa on saatavilla kuivalle suulle tarkoitettuja huuhteita, jotka kosteuttavat ja voitelevat. Ikääntyneillä janon tunne saattaa hävitä, jolloin heillä esiintyy suun kuivumista. Heidänkin pitäisi muistaa juoda riittävästi, ja ottaa vaikka vesikannu käyttöön ja katsoa, että se myös tyhjenee päivän aikana.
Omahoidon suosituksiin kuuluvat fluorihammastahnalla harjaaminen, hammasvälien ja proteesien huolellinen puhdistus, ksylitolituotteet sekä kuivan suun hoito tarvittaessa.
Yksilöllinen allergian hoito
Arvioiden mukaan noin puolella astmaatikoista esiintyy myös allergista nuhaa. Astmaatikoilla voi olla myös eläin- ja ruoka-aineallergioita, Helin kertoo.
– Ihmisen hengityselimistö on kokonaisuus. Jos allerginen nuha jää hoitamatta, myös astma voi kehittyä huonompaan suuntaan.
Allergiseen nuhaan ja silmäoireisiin on olemassa tehokkaita lääkkeitä. Lääkkeet tulee ottaa säännöllisesti, vaikka esimerkiksi koivun kukintakaudella sataisikin. Muuten hoitovaste jää välilliseksi, Helin toteaa.
– Ei kuitenkaan ole olemassa valmista sapluunaa, ja samat hoidot ja lääkkeet eivät sovi kaikille. Silmien, suun ja hengitysteiden oireet ovat erilaisia, ja pyrkimys on kohti yksilöllistä, räätälöityä allergian ja astman hoitoa.