Antti Peteri
johtava hammaslääkäri, Coronaria
Astma- ja allergialääkkeitä käyttävien tulisi kiinnittää huomiota hampaiden hyvään kotihoitoon, sillä sen avulla voidaan ehkäistä ientulehduksien syntymistä sekä hampaiden reikiintymistä.
– Vaikka astmalla ei ole suoraa vaikutusta suun terveyteen, sen hoitamisella on. Allergioissa, joiden hoidossa käytetään inhalaattoria ja suun kautta otettavaa kortisonia on sama juttu. Lisäksi ruoka-aineallergiat saattavat vaikuttaa suoraan suun limakalvojen hyvinvointiin, kertoo Coronarian johtava hammaslääkäri Antti Peteri.
Inhalaattorilla käytettävistä astma- ja allergialääkkeistä jää kortisonijäämiä suuhun, joka on haitallista suun hyvinvoinnille, sillä kortisoni peittää suussa olevia tulehdusreaktioita. Jos kärsii ientulehduksesta, niin kortisoni maskeeraa sen, jolloin ientulehdusta ei välttämättä huomaa.
Vaikka astmalla ei ole suoraa vaikutusta suun terveyteen, sen hoitamisella on.
Hoitamaton ientulehdus voi kehittyä kiinnityskudostulehdukseksi, eli parodontiitiksi. Kiinnityskudostulehduksella voi Peterin mukaan olla vaikutuksia sydän- ja verisuonitautien puhkeamiseen ja sydäninfarktin sekä aivoverenkiertohäiriöiden syntyyn.
– Tutkimuksissa on pystytty esittämään näyttöä parodontiitin yhteydestä myös siirrännäisten kiinnittymisongelmissa esimerkiksi lonkkaoperaatioissa sekä jopa keskenmenoissa.
Allergia- ja astmalääkkeet vähentävät syljen eritystä eli suu kuivuu. Sylki on ainoa kemiallisesti suojaa antava tekijä ja sen puutteen vaikutus karieksen syntyyn on kiistaton. Suun oma puolustuskyky heikkenee.
– Jos käyttää lääkkeitä, jotka laskevat syljen eritystä tai muuttavat suun ph-tasapainoa, on bakteereilla helpompi työ tehdä reikiä hampaisiin ja reiät etenevät nopeammin. Astmalääkkeen aloitukseen voi siis liittyä riski, että tulee reikiä tai olemassa olevat reiät suurenevat, Peteri lisää.
VINKKI! Oireet ovat yksilöllisiä, ja siksi myös hoitotuotteet kannattaa valita yhdessä lääkärin tai apteekin henkilökunnan kanssa. Esimerkiksi allergioiden yhteydessä on hyvä käyttää hellävaraista hammastahnaa, joka ei ärsytä suuonteloa lisää.
Suun kotihoito tärkeää
Suun ja hampaiden huolellinen kotihoito astma- ja allergialääkkeitä käyttävillä on tärkeää sekä karieksen että ientulehduksen ehkäisemiseksi. Lääkkeen ottamisen jälkeen suu tulisi aina purskutella puhtaaksi vedellä. Lisäksi hampaat tulee pestä mielellään sähköhammasharjalla fluorihammastahnaa käyttämällä kahdesti päivässä ja käyttää hammaslankaa joka päivä tai vähintään kolmesti viikossa.
– Suupurskutteilla saadaan myös lisäarvoa bakteerimäärän vähenemiseen suuontelossa, mutta ne eivät korvaa hammasharjan ja hammaslangan käyttämistä, hammaslääkäri ohjeistaa.
Peteri suosittelee, että allergia- ja astmalääkkeitä tarvitsevat kävisivät säännöllisesti hammastarkastuksissa. Jos hammaslääkärissä todetaan, että karieksen riski on noussut, hammaslääkäri voi antaa yksilökohtaisempia ohjeita esimerkiksi voimakkaamman fluorihammastahnan tai fluoripurskutteen käyttämisessä kotihoidossa.