Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtaja Mari Heinonen on erityisen huolissaan lasten ja nuorten sekä ikääntyneiden hampaiden hoidosta. Katso suuhygienistin vinkit kaiken ikäisten hampaiden hoitoon.
Pese hampaat aamuin illoin ja harjaa hampaita aina kaksi minuuttia kerrallaan. Käytä harjauksessa fluorihammastahnaa yhden herneen koon verran. Lapsilla riittää lapsen pikkurillinkynnen kokoinen määrä ja ihan pienillä lapsilla vain kevyt sipaisu harjaan ”mauksi” riittää. Fluorihammastahna ehkäisee reikiintymistä ja on turvallista käyttää edellä mainituissa määrissä.
Käytä harjaukseen sähköhammasharjaa. Käden motoriikka ei pysty hampaiden puhdistuksessa yhtä hyvään lopputulokseen kuin sähkökäyttöinen harja. Lisäksi on todennäköisempää, että harjaat hampaitasi riittävän kauan käyttäessäsi sähköhammasharjaa.
Hampaalla on viisi pintaa ja vain kolme niistä saadaan puhdistetuksi harjalla. Käytä sinulle parhaiten sopivaa tuotetta hammasvälien puhdistamiseksi kerran päivässä. Kokeile ja kysy hammaslääkäriltäsi tai suuhygienistiltäsi erilaisia vaihtoehtoja hammaslangasta hammasväliharjoihin ja harjatikkuihin.
Syö säännöllisesti 4-6 kertaa päivässä, vähennä sokeria ja napostelua. Käytä ksylitolituotteita ruuan jälkeen. Vältä alkoholin juomista ja tupakointia.
Juo vettä janoosi. Jos tarvitset piristystä, juo mielummin kahvia maidon kanssa ilman sokeria, kuin energiajuomaa. Jos juot virvoitusjuomaa, tarkista, että sen ph-arvo on mahdollisimman lähellä neutraalia (ph 7). Erityisesti kouluikäisten hampaissa on viime vuosien aikana huomattu eroosiota, joka on seurausta happamista virvoitus- ja energiajuomista.
Auta alle 10-vuotiasta lasta hampaiden pesussa. Lapsen käden motoriikka ei ole vielä tarpeeksi kehittynyttä, jotta lapsi saisi takahampaat kunnolla puhdistetuksi itse. Lisäksi lapsen hampaat ovat erityisen alttiita bakteereille, kun pysyvät hampaat alkavat puhjeta. Hampaan pinnalle kehittyvä kiille antaa suojan reikiintymiseltä vasta pari vuotta hampaan puhkeamisen jälkeen.
Ikääntyneiden hampaiden ja kuivan suun hoitaminen on erityisen tärkeää, jotteivät ongelmat pääse pahenemaan. Muista, että ikääntyneen läheisen heikentynyt kyky huolehtia yleishygieniasta kertoo myös vaikeuksista huolehtia hampaista. Auta läheisesi hampaiden puhdistamisessa tarvittaessa.
Jos itse kärsit tai ikääntynyt läheisesi kärsii kuivasta suusta tai pahanhajuisesta hengityksestä, käy apteekista ostamassa kuivan suun hoitoon tarkoitettu hammastahna, hammassuihke ja geeli.
Käy tarvittaessa hammastarkastuksessa. Hammaslääkärin laatimaa hoitosuunnitelmaa kannattaa noudattaa ja jos esimerkiksi yleisterveydessä tapahtuu muutoksia, on hyvä ottaa yhteyttä hammashoitolaan hoidon tarpeen arvioimiseksi.