Diabeteksen hyvä hoitotasapaino vaikuttaa myönteisesti suun terveyteen, ja toisaalta terve suu tukee diabeteksen hoitoa.
Diabetes ei suoraan aiheuta mitään suun alueen oireita tai sairauksia, mutta diabetes voi lisätä alttiutta erilaisille suun tulehduksille kuten ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle eli parodontiitille, hampaiden reikiintymiselle ja limakalvojen sienitulehduksille.
Tulehdusalttius on lisääntynyt erityisesti taudin puhkeamisvaiheessa, ennen diabeteksen hoidon aloittamista, tai jos diabeteksen hoitotasapaino on huono. Parodontiitti eli hampaiden kiinnityskudossairaus voi puolestaan heikentää diabeteksen hoitotasapainoa sekä altistaa muun muassa sydän- ja verisuonisairauksille.
Osa diabeteksen hoitoon käytetyistä lääkkeistä vähentää syljeneritystä ja altistaa kuivalle suulle.
Pitkäaikaisesti veren suuri sokeripitoisuus huonontaa elimistön puolustuskykyä, mikä voi aiheuttaa puolestaan hammasperäisten tulehdusten pahenemista ja tulehdusten leviämistä muualle elimistöön.
Myös joillakin diabeteksen hoitoon käytetyistä lääkkeistä saattaa olla vaikutusta suuhun. Osa diabeteksen hoitoon käytetyistä lääkkeistä vähentää syljeneritystä ja altistaa kuivalle suulle. Myös korkea verensokeri aiheuttaa suun kuivumista. Kuivassa suussa happohyökkäys kestää tavallista pidempään, jolloin hampaat reikiintyvät eli niihin tulee kariesta tavallista herkemmin. Kuiva suu ja diabeteksen heikentämä vastustuskyky puolestaan lisäävät suun sieni-infektioita. Lisäksi voi ilmetä suupoltetta ja kivuliaita haavaumia suun limakalvoilla.
Diabeetikon olisi hyvä käydä samalla hammaslääkärillä, joka pystyy seuraamaan suussa tapahtuvia mahdollisia muutoksia. Oman hammaslääkärin tulee olla perillä diabetesta sairastavan potilaan verensokeriarvoista, lääkityksestä, omahoidosta ja ravitsemuksesta, tupakoinnista sekä mahdollisista lisäsairauksista, sillä ne kaikki vaikuttavat suun kuntoon.
Panosta hyvään kotihoitoon:
• Hyvä kotihoito ja huolellinen suuhygienia on kaiken a ja o. Hampaiden huolellinen harjaus aamuin illoin fluoritahnalla ja hammasvälien puhdistus on tärkeää.
• Jos suu on kuiva, on hyvä valita hammastahna, joka ei sisällä vaahtoainetta eli natriumlauryylisulfaattia.
• Turhaa napostelua tulisi välttää ja olisi hyvä suosia säännöllistä ateriarytmiä. Syömisen jälkeinen happohyökkäys laantuu ksylitolilla.
• Pyri eroon tupakasta. Tupakointi heikentää ienkudoksen verenkiertoa ja lisää iensairauksia sekä vaikeuttaa niiden hoitoa. Tupakointi edistää matala-asteista tulehdusta elimistössä ja heikentää elimistön puolustuskykyä altistaen suusairauksille.
• Jos kärsit kuivasta suusta, juo tarpeeksi vettä. Tarvittaessa voit käyttää apteekista saatavia kuivan suun tuotteita.
• Käy säännöllisesti hammaslääkärillä.
Asiantuntijana artikkelissa toimi hammaslääketieteen tohtori Nanna Väyrynen Coronaria Hammasklinikalta.