Diabetes voi lisätä alttiutta suun alueen ongelmille, kuten suun kuivuudelle, pahanhajuiselle hengitykselle sekä erilaisille iensairauksille. Siksi hammaslääkäri tutkii myös Maria Tuija Liimataisen suun ja hampaat säännöllisesti.
Tyypin 2 diabetesdiagnoosin kahdeksan vuotta sitten saanut Liimatainen teki sairastuttuaan käänteentekevän elämäntapamuutoksen. Ensimmäinen mullistava uudistus oli arjen säännöllinen ruokailurytmi. Yleisen hyvän olon ja terveyden lisäksi muutoksella on ollut positiivinen vaikutus myös Liimataisen suun terveyteen.
– Olen huomannut, että ennen ruokakauppaan lähtemistä kannattaa aina etukäteen ajatella syömisiä ja tehdä järkeviä valintoja myös hampaita ajatellen. Pieni päätös päivässä, kuten sanonta kuuluu, Liimatainen muistuttaa.
Hampaita harjaan yleensä kaksi, joskus kolme kertaa päivässä, ruokailusta riippuen.
Liikaa hän ei kuitenkaan halua valintojaan kontrolloida, ja hemmotteluhetkiin kuuluvat silloin tällöin myös makeat herkut, kuten suklaa ja jäätelö. Suurelta osin hampaiden kuntoon vaikuttaa Liimataisen mukaan kuitenkin selkeä ruokailurytmi, jolloin niin sanottu välinapostelu jää vähemmälle.
– Ateriavälini ovat nyt aiempaa harvemmat, mikä auttaa hampaiden kunnossa pitämiseen. Marjoja ja kasviksia menee paljon. Sokerisia mehuja ja karkkeja en enää syö, ja jotkin makeat hedelmät olen vaihtanut toisiin, vähemmän makeisiin hedelmiin.
Hammasväliharjan ja -langan käyttäminen tärkeä osa suun hoitoa
Hammaslääkärissä ja suuhygienistillä Liimatainen käy muutaman kerran vuodessa. Hän korostaa hampaiden kunnon, säännöllisen, hyvän omahoidon sekä hammashoitolassa tehtävän hoidon tärkeyttä diabeetikolle.
– Hampaita harjaan yleensä kaksi, joskus kolme kertaa päivässä, ruokailusta riippuen. Viimeksi hammaslääkärissä käydessäni minua neuvottiin harjaamaan hampaitani myös enemmän ienrajoista, ja tätä neuvoa olen noudattanut.
Hammasvälien ja ienrajan kunnolla puhdistaminen olivat aiemmin tuottaneet Liimataiselle jonkin verran haasteita.
– Olen huomannut, että hammasväliharjan ja -langan käyttäminen on hyvin tärkeää. Ruokaa tahtoo väkisin jäädä hampaisiin, hampaiden väleihin ja ikeniin.
Myös hampaiden pinnalle kerääntyvä hammaskivi on aiheuttanut Liimataiselle oireita. Hammashoito tuo apua tähänkin.
– Minulle tulee toisinaan pää kipeäksi, ja se on johtunut hammaskivestä. Käyn sitä sitten poistattamassa pari, kolme kertaa vuodessa. Hammashoidosta on paitsi hyötyä myös iloa, sillä siellä on aina niin hyvä palvelu.
Diabetes lisää riskiä muun muassa:
• parodontiitille
• ientulehdukselle
• suun kuivumiselle ja vähentyneelle syljen eritykselle
• hampaiden reikiintymiselle
• suun limakalvojen sienitulehdukselle
Lähde: Terveyskirjasto