Hampaiden hoitaminen on tärkeää, sillä suussa piilevät tulehdukset voivat aiheuttaa monenlaista pienempää ja isompaa vaivaa.
Terveydenhuollon ja kliinisen hammashoidon erikoishammaslääkäri Jaakko Markkula on seurannut hammashoidon kehitystä vuosikymmenien ajan ja hän kuvailee suomalaisen hammashoidon kehittyneen aaltomaisesti: suun terveystilanne on ollut nousujohteista muutaman notkahduksen jälkeen.
– Olemme nyt tilanteessa, jossa tehdään laadukasta työtä ehkäisevän hammashoidon parissa. Tilanne on kokonaisuutena hyvä ja hammashoidon merkitys tiedostetaan. Toisaalta on olemassa myös toinen ääripää, jossa syrjäytymisestä ja masentuneisuudesta johtuvat suun terveyden laiminlyönnit näkyvät merkittävinä ongelmina. Näiden hoito vie paljon resursseja.
Kutinaa, ärsytystä ja kuivuuden tunnetta
Hammashoito-ohjeet huolellisesta harjauksesta ovat yhä kaiken perusta ja ennaltaehkäisevän omahoidon lähtökohta, mutta usein hyvistä aikeista huolimatta hampaiden peseminen tavallisella hammastahnalla on haastavaa suun limakalvojen ärsyyntymisen takia.
Markkulan mukaan moni kärsii kuivasta tai herkästä suusta, jolloin marketeista löytyvät perustahnat aiheuttavat epämiellyttäviä tuntemuksia.
Kuivan ja herkän suun syynä voi olla ikääntyminen, sairaudet ja monet lääkeaineet. Myös limakalvomuutokset ja aftat voivat olla kipeitä ja on oletettu, että vaahtoamisaine voi myötävaikuttaa aftojen syntyyn.
– Yllättävän moni, kuten myös allergikot ja astmaatikot, ei voi käyttää tavallista hammastahnaa, joko ärsyttävän maun tai vaahtoamisaineen takia. On ihmisiä, joilla on äärettömän herkkä tuntoaisti suussa ja he erottavat tahnoissa hyvinkin pieniä vivahteita. Varsinkin aromaattiset makuaineet voivat erittäin ärsyttäviä.
Markkula kehottaakin kääntymään apteekkien puoleen erikoishammastahnaa valitessa, sillä kuivalle ja herkälle suulle tarkoitettu hammastahna suojaa ja kosteuttaa limakalvoja.
– Erikoishammastahna tuo ratkaisun monille ihmisille, jotka tarvitsevat hammashoitoon neutraalia ja lisäaineita vailla olevaa tahnaa. Kuiva ja herkkä suu tarvitsee lempeää tahnaa, jossa on kuitenkin kaikki tarpeellinen plakin ja reikiintymisen ehkäisemiseen.
Puhdas suu auttaa omahoidossa
Suunhoidon kulttuurin kehittäminen vie aikaa ja ylimalkaisten hoito-ohjeiden jakaminen ei Markkulan mukaan palvele potilasta parhaimmalla mahdollisella tapaa. Potilaiden hampaat tulisikin ensisijaisesti hoitaa niin hyvään kuntoon, että omahoito olisi mahdollista.
– Potilaan tulisi saada kokemus siitä, minkälainen on puhdas suu. Ohjauksen tulisi olla henkilökohtaista ja sen tulisi osoittaa hoidon vaikutus, jotta potilas saisi mahdollisimman hyvät lähtökohdat hoitaa omaa suutaan.