Usein puhutaan, että ientulehduksella saattaa olla pitkässä juoksussa vaikutuksia sydän- ja verisuonitauteihin sekä niitä sairastavien terveydentilaan. Pitääkö tämä väittämä paikkansa ja jos pitää, niin mistä se johtuu?
– Kyllä se pitää paikkansa, sillä ientulehdus, jota kutsutaan gingiviitiksi ja siitä aiheutuva kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, saavat aikaan koko kehoon vaikuttavan matala-asteisen tulehdustilan. Tällä tulehdustilalla voi olla merkittävä rooli sydän- ja verisuonisairauksien synnyssä, sanoo HLT, LL, suu- ja leukakirurgiaan erikoistuva lääkäri Johanna Uittamo.
Uittamo selventää, että ikenen ollessa tulehtunut suun mikrobit pääsevät leviämään sieltä verenkierron mukana kaikkialle elimistöön ja aiheuttavat sitä kautta tulehduksia muualle kudoksiin. Tällöin esimerkiksi sydämen läppien tulehdus eli endokardiitti voi olla suun mikrobien aiheuttama.
– Mutta tietysti kaikkien ihmisten, on heillä todettuja perussairauksia tai ei, on tärkeää pitää huolta suun terveydestä, sillä terve suu myös ehkäisee sairauksia. Lisäksi suun hyvä perusterveys auttaa ennaltaehkäisemään perussairauksien, kuten sydän- ja verisuonitautien ja diabeteksen, pahentumista, Uittamo kertoo.
Tärkeintä suun terveyden ylläpitämisessä sydän- ja verisuonitauteja sairastavillakin on hyvä omahoito, mikä pitää sisällään hampaiden harjauksen kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien puhdistamisen päivittäin.
– Lisäksi hammaslääkärissä olisi hyvä käydä säännöllisesti tarkastuksissa ja mikäli hammaskiveä ahkerasta puhdistamisesta huolimatta kertyy, kannattaa käydä suuhygienistin vastaanotolla poistamassa sitä, Uittamo lisää.
Säännölliset hammastarkastukset ovat tärkeitä siksikin, että ientulehdus on lähes aina kivuton ja jopa oireeton.
Jotain merkkejä ientulehduksesta silti on, kuten että ikenistä saattaa vuotaa verta, hengitys voi olla pahanhajuista ja hampaiden pinta värjääntynyt.
Hammaslääkäri arvioi kuitenkin aina mahdollisen ientulehduksen asteen ja tekee varsinaisen diagnoosin ientulehduksesta sekä miettii puhdistuksen tarpeen.
– Pidemmälle edenneissä ientulehduksissa eli parodontiitissa tarvitaan poikkeuksetta hammaslääkärin suorittamaa puhdistusta, Uittamo sanoo.
Suuhygienisti ja hammaslääkäri osaavat myös neuvoa omahoidossa ja suositella oikeanlaisia puhdistusvälineitä sitä varten. Esimerkiksi hammasvälien puhdistamiseen on tarjolla useita erilaisia hammaslankoja ja hammasväliharjoja, joista voi valita itselle parhaiten sopivamman.
Artikkelia varten haastateltiin HLT, LL, suu- ja leukakirurgiaan erikoistuvaa lääkäriä Johanna Uittamoa.