Jyrki Isojärvi
toimitusjohtaja, IsoDent Oy
Ikäihmiseltä päivittäinen hampaiden hoito ei välttämättä luonnistu omatoimisesti ja suun terveyden vaaliminen on monesti ulkopuolisen varassa. Heikkokuntoisuus, muistamiseen liittyvät asiat tai muut vastaavat tekijät luovat tilanteen, jossa vanhus tarvitsee apua hampaiden hoitamiseen.
Helsingin vanhustutkimusraportin mukaan yli 80 prosenttia ympärivuorokautisen hoivan asukkaista tarvitsee apua hampaiden ja proteesien puhdistamiseen. Tämä tieto ei yllätä Jyrki Isojärveä Isodent Oy:stä ja hän allekirjoittaakin vahvasti tutkimusraportin löydökset.
– Laitoksissa olevien vanhusten suut voivat olla todella huonossa kunnossa. Hammasproteesien alle kehittyy usein tulehduksia puutteellisen puhdistuksen vuoksi, Isojärvi toteaa.
Hammasproteesi on hyvin usealla hoivakodin asukkaalla. Erityisesti ruokailun jälkeinen puhdistamatta jättäminen aiheuttaa ongelmia, sillä ruokailtaessa monella menee ruoantähteitä proteesin alle.
– Limakalvoa peittävä proteesi pitäisi huuhdella aina ruokailun jälkeen, sillä sen alle jäänyt ruoka alkaa pilaantua ja proteesiin pintaan alkaa kerääntyä plakkia, joka muuttuu ajan kanssa kovaksi biofilmiksi, hammaskiveksi. Tämän irrottaminen myöhemmin voi olla hyvinkin vaikeaa. Hammaskivi huonontaa usein myös proteesin istuvuutta ja voi aiheuttaa paikallisia kivuliaita painokohtia limakalvolle.
Hoitamattomuudella isoja seurauksia
Proteeseihin kertynyt biofilmi muodostaa hurjan bakteeripankin, joka kasvaessaan vapaasti suun lämmössä voi vaarantaa vanhuksen yleisterveyttä merkittävästi.
– Tulehduksia voitaisiin kuitenkin estää harjaamalla niin omat hampaat kuin irtoproteesitkin säännöllisesti ja hammaskivi tulisi poistaa nopeasti. Tehtävä ei kuitenkaan ole helppo, sillä hampaat ovat usein plakin peittämiä ja proteesien harjaaminen vaatii oman aikansa. Hoitohenkilökunnan ajalliset resurssit näihin toimenpiteisiin ovat valitettavasti hyvin niukat, sanoo Isojärvi.
Jotain olisi kuitenkin tehtävä, sillä suun hoitamattomien tulehduksien yhteys muihin sairauksiin tiedostetaan.
Isojärvi toivookin, että vanhusten hampaiden hoidon merkitys tunnistettaisiin entistä paremmin ja että hampaiden säännöllinen harjaus olisi aikataulutettu päivittäisiin hoitorutiineihin. Myös ikäihmisille kovin tavanomaisen kuivan suun ongelmaan tulisi puuttua aikaisessa vaiheessa.
– Hampaiden hoitoon tulisi kohdistaa enemmän huomiota ja tiedostaa, että se on hyvin tärkeä ja vakava asia.