Silmien kuivuminen on monen ongelma iästä riippumatta. Silmien räpytys pitää silmälihakset töissä, jolloin kyynelrauhaset pääsevät tuottamaan kyynelnestettä. Myös monipuolinen ravinto ja Omega7 –rasvahappo auttavat silmiä pysymään kosteina.
Silmän pintaa suojaa kyynelnesteen muodostama kostea, öljymäinen kalvo. Jos kyynelnesteen tuotanto häiriintyy, silmät tuntuvat kuivilta ja niitä alkaa helposti kirvellä. Kuivat silmät väsyvät helposti ja myös näöntarkkuus voi heikentyä. Pahimmillaan kuivasilmäisyys voi tarvita lääkehoitoa.
– Jos epäilee, että silmävaivat johtuvat kuivista silmistä, asiasta kannattaa jutella optikon tai silmälääkärin kanssa, optikko Aija Hirsimäki opastaa.
Tutkimuksessa silmälääkäri tai optikko tutkii silmämikroskoopilla silmän pintaa ja luomen reunassa sijaitsevia kyynelnestettä erittäviä rauhasia. Kyynelnesteen laatua voidaan selvittää myös värjäämällä sarveiskalvon pinta siihen tarkoitetulla värinaineella.
– Silmien kuivuminen voi johtua monesta syystä, kuten joistakin sairauksista ja lääkkeistä sekä erityisesti lähityöskentelystä näyttöpäätteen äärellä ja siihen liittyvästä räpyttämisen puutteesta, luettelee Hirsimäki.
Muita aiheuttajia ovat kuiva sisäilma, korkea lämpötila tai pakkasilma, tuuli, taittovirhekirurgia, kosmetiikka sekä erityisesti vanhemmista materiaaleista valmistetut piilolinssit.
Lue myös: Kuivasilmäisyys on lisääntyvä vaiva
Lisäksi yksipuolinen ruokavalio voi vaikuttaa kyynelnesteen tuotantoon. Terveellinen ravinto sen sijaan tukee nesteen oikeaa koostumusta ja auttaa silmää pysymään sopivan kosteana. Hirsimäki painottaa erityisesti ravinnosta saatavien öljyjen ja vitamiinien merkitystä kyynelnesteen laadussa.
– Tiettyjen rasvahappojen puute voi aiheuttaa kyynelnesteen liiallista vesimäisyyttä. Esimerkiksi dieetit ja allergiat estävät elimistöä saamasta tarpeellisia ravintoaineita, mutta usein arkiruoassakin ravintoarvot jäävät heikoiksi.
– Silmille terveellisiä ravinnonlähteitä ovat muun muassa siemenet ja mantelit sekä määrätynlaiset öljyt ja marjat, Hirsimäki valottaa.