Antti Peteri
johtava hammaslääkäri, Coronaria
Tulehdukset suussa vaikuttavat koko yleisterveyteen, jonka seuraukset diabeteksen kuormittamalle elimistölle ovat perustervettä ihmistä raskaammat.
Kysyimme hammaslääkäri Antti Peteriltä, miten diabeetikon suu eroaa terveestä suusta, ja miten tämä tulisi huomioida suun hoidossa.
1. Diabetes itsessään ei vaikuta suun terveyteen, mutta huono sokeritasapaino nostaa tulehdusriskiä ja heikentää suun infektioiden paranemisprosessia. Diabeteksen kuormittaman kehon paranemisvaste on heikentynyt, ja tulehdustilan taltuttaminen voi olla vaikeaa ammattilaisen avustamanakin. Samalla suun tulehdukset rasittavat jo entuudestaan kuormittunutta elimistöä ja tekevät diabeteksen hoitotasapainon ylläpitämisestä haasteellista.
2. Tulehdustilan välttämiseksi ja diabeteksen hyvän hoitotasapainon ylläpitämiseksi on ensisijaisen tärkeää, että diabeetikko kiinnittää korostetusti huomiota kotihoitoon. Hampaat tulee harjata huolellisesti kahdesti päivässä kahden minuutin ajan kerrallaan fluoripitoisella hammastahnalla. Pelkkä harjaus ei kuitenkaan riitä pitämään bakteereja poissa ja tulehdusta loitolla, vaan hampaiden harjauksen lisäksi hammasvälit on puhdistettava asianmukaisilla välineillä joka ikinen päivä.
3. Kotihoidon lisäksi diabeteksen hoidossa on tärkeää pitää kiinni suun säännöllisistä, ammattilaisen tekemistä tarkastuksista. Tulehdus suussa voi olla oireeton ja kehittyä piilevänä, joten hoitotasapainoa heikentävien kroonisten tulehdusten välttämiseksi ammattilaisen tulisi puhdistaa hammaskivi ja tarkastaa ientaskut sekä mahdollinen karieksen kehittyminen säännöllisesti. Hyvässä kunnossa olevalle suulle riittää vuositarkastukset, mutta jos potilaalla on alttiutta esimerkiksi hammaskiven runsaaseen kertymiseen, hampaat olisi hyvä puhdistaa ja tarkastaa vähintään puolen vuoden välein, ettei tulehdus pääse salakavalasti nostamaan päätään.
4. Diabeetikon tulisi muistaa aina kertoa hoitavalle hammaslääkärille, millä tasolla pitkäaikaissokerit liikkuvat. Mikäli sokeritasapaino heittelee paljon, suu tulisi seuloa vieläkin tarkemmin. Tällöin esimerkiksi oireettomankin suun hampaiden ja luun välissä olevat tulehdukset on suljettava pois röntgenkuvauksen avulla, jotta ne päästään hoitamaan riittävän ajoissa.
Lue myös: Diabeteksen ja suun hoito tukevat toisiaan: ”Valintoja hampaita ajatellen”
5. Vähäinenkin ienverenvuoto on syy hakeutua viipymättä hammaslääkäriin, sillä diabeetikon suu reagoi tulehduksiin herkemmin. Mitä pidempään tulehdus pääsee muhimaan suussa ja kehossa, sitä enemmän tulehduksen paranemisvaste ja perussairauden hoitotasapaino heikkenevät.
6. Diabeetikon vähähiilihydraattinen ruokavalio auttaa vähentämään suun sairauksien riskiä, joten jos kotihoito on kunnossa ja perussairauden hoitotasapaino hallinnassa, diabetes ei heikennä suun terveyttä.