Allergian hoitoon käytetyt antihistamiinilääkkeet voivat vähentää syljen eritystä ja kuivattaa suuta. Sen hoitaminen on tärkeää, sillä kuiva suu voi lisätä hampaiden reikiintymistä ja aiheuttaa suun limakalvoille sieni-infektion.
– Jos sylkeä ei syystä tai toisesta erity riittävästi, suussa voi olla pahaa makua ja hengitys voi haista pahalta. Pitkällä aikajänteellä etenevää suun kuivumista ihminen ei välttämättä itse edes huomaa, kertoo Suomen Suuhygienistiliiton edustaja Mari Heinonen.
Jos kieli tuntuu tarttuvan kitalakeen tai hampaat ovat huulissa kiinni, suu ei ole riittävän kostea. Heinosen mukaan tilanne vaatii ripeää hoitoa.
– Ilman suuta ja hampaita huuhtelevaa sylkeä hampaat ovat alttiimpia reikiintymiselle, joka voi myös tapahtua tavallista nopeammin. Kuivaan suuhun voi tulla myös sieni-infektio, joka on tyypillistä etenkin hammasproteesia käyttävillä, Heinonen jatkaa.
Suuhun erittyy normaalisti sylkeä 0,5–1 litraa päivässä, suurin osa syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta ja tahmaiselta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle puolen litran.
– Kuiva suu voi oireilla myös esimerkiksi huulien rohtumisena ja suun limakalvojen haavaumina. Myös sylki ja lima muuttuvat sitkeämmiksi, ja puhuessa suu voi alkaa napsua, Heinonen jatkaa.
Apteekista apua kuivuuteen
Jotta kuiva suu ei pääse tekemään tuhojaan suun limakalvoilla ja hampaissa, säännöllinen veden juominen ja hampaiden huolellinen puhdistus aamuin illoin ovat ensiarvoisen tärkeitä. Ruokaöljy ja apteekin kuivan suun itsehoitotuotteet ovat mainio lisä etenkin yöajalle, jolloin veden juontiin tulee pitkä tauko.
Kotikonstien ja apteekin itsehoitotuotteiden avulla pääsee yleensä hyvin pitkälle.
– Kuiva suu hyötyy hammastahnasta, joka ei vaahtoa runsaasti ja jossa ei ole väkeviä makuaineita. Kuivalle suulle sopivat hammastahnat sisältävät myös suun kosteutta ylläpitävää ja limakalvoja suojaavia ainesosia. Apteekista on saatavilla niiden lisäksi muun muassa kuivaa suuta kostuttavia suihkeita ja monenlaisia geelejä, Heinonen kertoo.
Hän sanoo, että syljen eritystä voi stimuloida myös pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. Myös veden juominen on tärkeää, sillä jos elimistössä ei ole nestettä, sylkeä ei erity.
– Kotikonstien ja apteekin itsehoitotuotteiden avulla pääsee yleensä hyvin pitkälle. Jos suu ei niistä huolimatta tunnu kostuvan riittävästi, on hyvä kääntyä lääkärin puoleen, Heinonen neuvoo.