Suun terveyden ylläpidon kulmakivi on huolellinen omahoito ja säännölliset hammaslääkärikäynnit, mutta niistä lintsaaminen on yleisempää kuin tunnollinen noudattaminen.
Kysyimme hammaslääkäri Niko Rahuselta, miten suu pidetään kunnossa ja miksi sen hoitoa ei kannata laiminlyödä.
1. Tunnollinen harjaus on investointi yleisterveyteen
Hampaiden harjaus kahdesti päivässä 2-3 minuutin ajan on ennaltaehkäisevän omahoidon kulmakivi. Harjauksesta ei kannata lintsata, vaikket tyypillisesti saisikaan reikiä hampaisiisi. Hampaiden harjauksella ehkäistään myös usein oireettomien, mutta seurauksiltaan vakavien iensairauksien syntyminen.
Huono suuhygienia altistaa hampaiden reikiintymiselle, ientulehduksille ja parodontiitille eli hampaiden kiinnityskudossairaudelle. Ientulehdus ja parodontiitti ylläpitävät elimistössä matala-asteista tulehdustilaa, jonka on osoitettu olevan yhteydessä lukuisiin kansantauteihin, kuten diabetekseen. Bakteerit myös leviävät suusta verenkierron mukana muualle elimistöön ja altistavat muun muassa sydän- ja verisuonisairauksille.
2. Fluoritahnaa harjaan
Fluorin reikiä parantava ja ehkäisevä vaikutus on kiistaton tosiasia. Suurimmalla osalla suu ei selviä reikiintymättä ilman fluoria. Viime aikojen trendinä yleistynyt fluorihammastahnan välttely on näkynyt monen suussa ikävinä yllätyksinä nopeastikin. Alkaneiden suun sairauksien etenemistä voidaan tarvittaessa ehkäistä hammaslääkärin määräämällä tehostetulla fluorihoidolla.
3. Häädä bakteerit myös hampaiden väleistä
Hammasharjalla ei saa puhdistettuja hammasvälejä, joten bakteerit pääsevät muhimaan ja tekemään suussa tuhojaan tunnollisesta harjauksesta huolimatta, jos hammasvälejä ei puhdisteta. Hammasharja tarvitsee kaverikseen hammaslangan tai -väliharjan, jolla hampaiden välit tulisi puhdistaa päivittäin. Välineitä puhdistamiseen on monessa mallissa ja koossa, omaan suuhun sopivimmat kannattaa valita yhdessä suuhygienistin kanssa, niin työläyden tunne vähenee ja puhdistustulos paranee. Rutiini ottaa hetken päivästäsi, mutta voi antaa useamman lisävuoden hampaillesi.
4. Hammaslääkärin välttelyllä on lyhyet jäljet
Säännölliset hammaslääkärikäynnit auttavat havaitsemaan alkavan suun sairauden hyvissä ajoin, jolloin sen etenemistä voidaan ehkäistä tehostetulla omahoidolla ja aktiivisella seurannalla. Hammaslääkärin tuoliin ei ehkä ole mukava istua, mutta siihen istumatta jättämisen seuraukset ovat yleensä huomattavasti epämukavampia. Pitkälle edennyt parodontiitti voi johtaa hampaan poistoihin, ja hampaan ytimen tulehdus etenee hoitamattomana leukaan ja saa koko posken turpoamaan. Kipeä hammas kannattaa hoitaa heti, sillä se ei parane itsestään. Jos voimakkaana alkanut kipu yhtäkkiä katoaa, tulehdus ei ole hävinnyt vaan todennäköisesti edennyt leukaan.
Artikkelia varten haastateltiin hammaslääkäri Niko Rahusta.