Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Näillä neljällä tapaa pilaat suusi terveyden
Suunterveys

Näillä neljällä tapaa pilaat suusi terveyden

Merkittävä osa ennaltaehkäisevää suun terveydenhoitoa ovat myös säännölliset käynnit hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla. Kuva: Getty Images

Terve suu on yksi merkittävimmistä hyvinvoinnin edellytyksistä. Huono suunterveys on suuri riskitekijä muun muassa eri sairauksien, kuten valtimokovettumataudin sekä sydän- ja aivoinfarktin taustalla. Tässä neljä tapaa, joilla todennäköisesti pilaat suusi terveyden.

Kahvin juominen

Eri juomilla on hyviä ja haitallisia vaikutuksia suun terveyteen. Molemmat vaikutukset vaihtelevat esimerkiksi syljen määrän mukaan, sillä haittavaikutukset korostuvat kuivassa suussa. Vaikka kahvi ei aiheuta hampaiden reikiintymistä, sillä on suuta kuivattava vaikutus. Kahvin nauttimisen jälkeen kannattaisikin aina huuhdella suu vedellä. Kahvikupin yhteyteen olisi hyvä kattaa myös vesilasi – tapa, joka kannattaisi liittää myös muuhun syömiseen.

Hiilidioksidipohjaiset juomat

Juomissa suun terveyteen haitallisesti vaikuttavia aineita ovat useat sokerit sekä hapot, joista pahin on sitruunahappo. Sokereita ja haitallisia happoja sisältävät juomat johtavat sekä hampaiden reikiintymiseen että eroosioon. Ratkaisevinta kuitenkin on tapa, jolla sokereita ja happoja sisältäviä juomia käyttää: se, että nauttii juomaa usein ja pieniä määriä on haitallisempaa kuin suuri määrä kerrallaan. Sokereita ja happoja sisältävät juomat ovat erityisen haitallisia alle 15-vuotiaille, joiden hampaat ovat vielä kehitysvaiheessa.

Tupakointi ja nuuskan käyttäminen

Syöpäriskin lisäksi tupakoinnilla ja nuuskalla on muitakin haittoja suun terveydelle. Esteettisesti tupakointi vaikuttaa hampaisiin värjäten niiden pinnat tummiksi. Tupakoitsijan riski sairastua parodontiittiin eli hampaan kiinnityskudosten tulehdukseen on jopa kymmenkertainenkertainen tupakoimattomaan verrattuna. Nuuskan käyttäminen aiheuttaa paitsi suun limakalvojen muutoksia, myös hampaiden ienvetäytymiä. 

Epäsäännöllinen hammaslääkärissä käynti

Terveellisten elämäntapojen sekä hampaiden riittävän kotihoidon lisäksi merkittävä osa ennaltaehkäisevää suun terveydenhoitoa ovat myös säännölliset käynnit hammaslääkärin ja suuhygienistin vastaanotolla. Säännöllisten hammastarkastusten yhteydessä mahdolliset ongelmat ja piilevät sairaudet voidaan havaita jo varhaisessa vaiheessa, jolloin niiden hoitokin on usein helpompaa. 

Lähteet: terveyskirjasto.fi, hammaslaakariliitto.fi

Haluatko lisätä suusi hyvinvointia?

Next article