Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Näin pidät huolta lapsesi suunterveydestä
Lasten suunhoito

Näin pidät huolta lapsesi suunterveydestä

Jos plakkia ei poisteta, voi hampaaseen alkaa kehittyä kariesvaurio. Kuva: Getty Images

Aija Hietala-Lenkkeri

Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri HLT, EHL

Säännöllinen ateriarytmi, terveellinen ruokavalio ja huolellinen puhdistus kahdesti päivässä fluoritahnalla ehkäisevät tehokkaasti hampaiden reikiintymistä pysäyttäen myös alkavan kariesvaurion.

Kuinka usein lasten hampaat tulisi puhdistaa? 

On huoltajan tehtävä huolehtia, että lapsen hampaat pestään puhtaaksi kaksi kertaa päivässä fluoritahnaa suositusten mukaisesti käyttäen. Erityisen tärkeä on puhdistaa suuhun vasta puhkeamassa olevien tai juuri suuhun puhjenneiden hampaiden purupinnat, sillä niiden kiille ei ole vielä täysin kovettunutta. Eroosion eli hammaskiilteen kemiallisen liukenemisen välttämiseksi lapsen tulee välttää toistuvia pH-laskuja, joita aiheuttavat mm. virvoitusjuomat, urheilu- ja energiajuomat, hedelmämehut ja maustetut kivennäisvedet.

Kuinka usein päivässä lasten kannattaisi käyttää ksylitolia? 

Lasta voi vähitellen alkaa totuttaa ksylitolin käyttöön lapsille tarkoitetuilla täysksylitolipastilleilla heti, kun lapsi kykenee niitä turvallisesti nauttimaan. On hyvä omaksua tapa, jossa ksylitolia käytetään jokaisen aterian ja välipalan jälkeen ja vähitellen kasvattaa määrää suositeltuun 5-6 grammaan. Lasten itsensä lisäksi myös pienten lasten huoltajien on suositeltavaa käyttää säännöllisesti täysksylitolituotteita, erityisesti jos huoltajalla itsellään on taipumus hampaiden reikiintymiseen.

Miksi hampaiden säännöllinen harjaaminen on tärkeää? 

Fluorikäsittely kaksi kertaa päivässä turvaa riittävän fluorin saannin. Myös mekaaninen puhdistus eli plakin poisto hammasharjalla ja hammasvälien puhdistusvälineillä on tärkeää. Jos plakkia ei poisteta, voi hampaaseen alkaa kehittyä kariesvaurio. Jos vaurion etenemistä ei saada pysäytettyä, etenee vaurio pinnan kiilteestä alla olevaan hammasluuhun.

Kuinka usein fluorihammastahnaa on käytettävä?

Hammastahnaa tulee käyttää kaksi kertaa päivässä.

*Fluorisuositus:

  • Alle 3-vuotias: sipaisu tai riisiryynin kokoinen pieni määrä (fluoridipitoisuus 1 000–1100 ppm).
  • 3–5-vuotias: lapsen pikkusormen kynnen tai herneen kokoinen nokare (fluoridipitoisuus 1 000–1100 ppm).
  • 6-vuotiaasta eteenpäin 0,5–2 cm:n kokoinen nokare juniori- tai aikuisten tahnaa (fluoridipitoisuus 1450 ppm). 

Miksi on tärkeää, että lapsella on käytössä juuri hänen hampailleen tarkoitettu hammasharja?

Lapsen harjan tulee olla pehmeä ja lapsen suuhun sopiva. Näin harjalla ei aiheuteta vaurioita kehittyville hampaille, ikenille tai limakalvoille. Hampaiden harjauksessa ei saa käyttää voimaa – mikäli harjakset alkavat hapsottaa, on voimaa käytetty liikaa. Sähköhammasharja puhdistaa hampaat paremmin kuin käsiharja. Sähköhammasharjalla myös voiman käyttöä on helpompi kontrolloida kuin käsiharjaa käytettäessä. 

Milloin lapsen kuuluu aloittaa hammasvälien puhdistus ja miksi?

Hammasvälien puhdistamisen tarpeesta kertovia merkkejä ovat plakkiset hampaat, tulehtuneet ikenet hammasväleissä, hampaiden välipinnoilla esiintyvät kariesvauriot tai paikat. Kaikkien yläkouluikäisten ja aikuisten tulee puhdistaa hammasvälit päivittäin. Muutoin merkittävä määrä hammaspintoja ja iso alue jää puhdistamatta. Pysyvien hampaiden muoto on sellainen, että hammasvälit eivät puhdistu itsestään eikä hyväkään hammasharja tavoita hammasvälejä kunnolla.

Haastattelun antoi Suomen Hammaslääkäriliiton asiantuntijahammaslääkäri HLT, EHL Aija Hietala-Lenkkeri.

Suunhoidon tuotteet eri ikäisten lasten tarpeisiin

Next article