Happohyökkäykset ja suun tulehdukset aiheuttavat erityistä harmia diabeetikoille varsinkin, jos suun kotihoito ei ole paras mahdollinen. Säännölliseen, laadukkaaseen kotihoitoon kannattaa panostaa. Diabetes vaikuttaa koko kehoon, ja diabetesta ja suuta tulee hoitaa yhtä aikaa.
– Diabeetikoilla voi olla ongelmia suussa siksi, että elimistön puolustus toimii vaillinaisesti. Esimerkiksi ientulehduksen ja syvemmän luukudoksen kiinnityskudossairauden, parodontiitin, riski kohoaa kolminkertaiseksi. Myös sokeritasapainon ylläpitäminen napostelulla lisää voimakkaasti reikiintymistä, varsinkin, jos henkilöllä sattuu olemaan streptococcus mutansia eli kariesbakteeria suussa, hammaslääkäri Sini Leinonen sanoo.
Miksi suussa olevien tulehduksia kannattaa hoitaa?
– Hampaat ja niitä ympäröivät tukikudokset voivat toimia tulehdusreittinä kehoon kaikilla ihmisillä. Varsinkin sydänongelmista kärsivillä, keinonivelpotilailla sekä diabeetikoilla suun pitää olla terve. Tulehtuneet ikenet voivat olla este esimerkiksi keinonivelleikkaukselle.
Verensokerin tasapainoon vaikuttavat myös tulehdukset.
– Pahimmillaan tulehtuneet ikenet voivat vastata kämmenen kokoista tulehdusta iholla. Usein käy myös niin, että kun suu on saatu terveeksi, potilas huomaa itse, että sokeritasapaino pysyy parempana aiempaa helpommin. Diabeetikolla pitkäaikaisen sokeriarvon tulee olla alle 10%, muuten esimerkiksi hampaan poistoihin tulee erityisjärjestelyjä, Leinonen kertoo.
Huomio suun kotihoitoon
Hyvin tärkeässä asemassa diabeetikoilla on säännöllinen suun kotihoito. Siihen kuuluvat hampaiden harjaus, hammasvälien ja ienrajan puhdistus.
Leinonen suosittelee sähköhammasharjaa aamuin illoin, sellaista, jossa on pyörivä pää ja verkkolaturi.
– Hammasvälejä on hyvä puhdistaa langalla tai lankaimella. Jos hammasvälit ovat niin isot, että keräävät ruokaa, suositellaan pieniä väliharjoja tai tikkuja. Väliharjaa ei saa kuitenkaan ahtaa väliin, muuten iennysty hampaiden välissä muuttuu ruokaa kerääväksi. Hyvällä omahoidolla hampaat saadaan plakittomiksi, etteivät ne reikiinny ja niin ettei plakki kovetu hammaskiveksi, jota itse ei saa enää pois.
Normaalisti ihminen erittää noin 0,5-1 litraa sylkeä päivässä, ja sen puute lisää reikiintymistä ja voi vaikeuttaa jopa syömistä. Vanheneminen, tietyt lääkkeet ja taudit, kuten diabetes, aiheuttavat suun kuivumista. Kuivan suun ongelmiin, kuten haavaumiin, on apteekeista saatavilla esimerkiksi geelejä ja huuhteita.
– Vielä jäljellä olevaa syljen eritystä pyritään stimuloimaan esimerkiksi ksylitolipastilleilla ruuan jälkeen. Myös suun huuhtomisesta vedellä on hyötyä. Vältä tahnaa, joka vaahtoaa (sisältää natriumlauryylisulfaattia), sillä se ärsyttää kuivia limakalvoja.
Myös suun terveys, on pieniä valintoja joka päivä. Jatkuva napostelu ja sokeri ovat pahasta. Hammaslääkäri pystyy vain auttamaan potilasta pitämään hampaistaan huolen ja tarkastuksessa varmistaa hyvän harjaustuloksen – jokainen on silti itse vastuussa suun terveydestä, Leinonen muistuttaa.
– Lähes kaikki tietävät, että hampaat pitäisi harjata aamuin illoin, ja että vanha kunnon karkkipäivä kerran viikossa on paras. Potilaat tietävät myös, että hammasvälejä pitäisi puhdistaa. Hammashoidossa luottamus on tärkeää. Etsi sellainen hammaslääkäri, joka on kanssasi samalla aaltopituudella, Leinonen kehottaa.