Skip to main content
Etusivu » Suun alueen ongelmat » Miten hammaseroosiota voi ehkäistä?
Suunterveys

Miten hammaseroosiota voi ehkäistä?

Hammaseroosioon viittaavia merkkejä ovat esim. hampaiden kuluminen, himmentyneet hammaspinnat ja kiilteen alaisen hammasluun paljastuminen. Kuva: Getty Images

Hammaseroosiolla viitataan hampaan pinnan kemialliseen liukenemiseen, joka voi johtua joko elimistöstä peräisin olevista tekijöistä, kuten röyhtäyksistä ja oksennuksesta, tai ulkoisista tekijöistä, kuten happamista juomista ja ruoista. Hammaseroosion ehkäisemiseen on olemassa tehokkaista keinoja.

Miten hammaseroosion voi havaita?

Hammaseroosioon viittaavia merkkejä ovat esimerkiksi hampaiden kuluminen, himmentyneet hammaspinnat, kiilteen alaisen hammasluun paljastuminen, etuhampaiden kärkien lohkeilu ja hampaiden vihlominen. Pitkälle edetessään hammaseroosio voi madaltaa purentaa. Myös hampaissa olevat paikat voivat jäädä kiilteen liukenemisesta johtuen koholle hampaan pinnasta.

Hammaseroosion ulkoisia tekijöitä voivat olla muun muassa happamien juomien ja ruokien käyttö.

Mistä hammaseroosio johtuu?

Hammaseroosio voi aiheutua mahahappojen nousemisesta suuhun esimerkiksi refluksitaudin yhteydessä tai toistuvasta oksentelusta. Myös runsas alkoholin käyttö voi altistaa mahahappojen suuhun nousemiselle. Hammaseroosion syytekijät liittyvät usein elintapoihin, kuten epäsäännölliseen ateriarytmiin tai happamien juomien nauttimiseen. Myös hampaiden narskuttelu lisää pehmentyneen hammaskiilteen kulumista. Eroosiota voivat aiheuttaa ravintoaineet, jotka ovat happamampia kuin hammaskiilteen oma pH-arvo 5,5. Eroosioriski kasvaa, kun happamia tuotteita nautitaan säännöllisesti. Happamia ravintoaineita ovat light- ja muut virvoitusjuomat, urheilu- ja energiajuomat, erilaiset mehut, sitrushedelmät, etikkaiset ruoat ja maustekastikkeet, kuten ketsuppi, sekä viinit ja useat muut alkoholijuomat.

Millä tavalla eroosiota voi ehkäistä?

Toistuvia pH-laskuja suussa kannattaa välttää ja syödä 3–6 kertaa päivässä (välipalat mukaan lukien). Älä napostele välillä. Nauti happamia ruokia ja juomia ainoastaan aterioiden yhteydessä ja silloinkin kohtuudella. Nauti ksylitolituotteita aterioiden jälkeen. Pese hampaat fluorihammastahnalla ainakin kahdesti päivässä. Hampaiden harjausta ei kuitenkaan kannata tehdä heti happaman nauttimisen jälkeen – hapon vaikutusta hampaisiin voi lieventää huuhtomalla suu vedellä.

Huom! Hoidossa tärkeintä on saada hampaiden kuluminen pysähtymään mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Kysy rohkeasti hammaslääkärikäynnillä hampaittesi mahdollisista kulumismuutoksista!

GUM SensiVital + vahvistaa hampaiden kiillettä ja suojaa kiilteen alla olevaa hammasluuta

Next article