Pahanhajuisen hengityksen taustalla voivat olla esimerkiksi huono suuhygienia, tulehdus, kuiva suu tai kehon sisäiset syyt, kuten hengitystieinfektiot tai jotkin ravintoaineet.
Huono suuhygienia
Yleisin pahanhajuisen hengityksen aiheuttaja on riittämätön suuhygienia, jolloin hampaiden ja hammasvälien sekä kielen puhdistamisesta ei huolehdita tarpeeksi. Paras tapa ehkäistä pahanhajuista hengitystä onkin huolellinen suuhygienia, jossa hampaat puhdistetaan pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla kahdesti päivässä. Myös hammasvälit ja kielen pinta on hyvä puhdistaa päivittäin.
Suun kuivuminen
Kuiva suu voi muun muassa lisätä hampaiden reikiintymistä, hammaskiilteen syöpymistä ja sienitulehduksia sekä aiheuttaa pahanhajuista hengitystä. Syljen huuhtova vaikutus heikentyy vähenevän syljenerityksen myötä, jolloin suuhun jää helpommin ruoantähteitä, ja suu muuttuu happamammaksi. Naiset kärsivät kuivasta suusta miehiä enemmän, ja iän myötä vaiva yleistyy.
Ruoat ja muut nautintoaineet
Kielen pinnalle ja uurteisiin kertyvien bakteereiden lisäksi pahanhajuista hengitystä saattavat aiheuttaa myös jotkin ruoka-aineet, kuten sipuli, valkosipuli, erilaiset voimakkaat mausteet tai alkoholi sekä tupakka ja osa lääkkeistä. Myös esimerkiksi vähähiilihydraattinen ruokavalio voi aiheuttaa pahanhajuista hengitystä kehon tuottaessa ketoaineiksi kutsuttuja kemikaaleja.
Proput
Proppu on nielurisojen koloihin kertynyt, muun muassa kovettuneista bakteereista koostuva paakku. Se on väriltään tavallisesti kellertävän vaalea ja voi haista hyvin epämiellyttävältä. Pahan hajuisen hengityksen lisäksi proput saattavat aiheuttaa myös pahaa makua suussa, kurkkukipua tai nielemisvaikeuksia. Tyypillisesti proput ovat kooltaan pieniä, ja ne voidaan poistaa omatoimisesti esimerkiksi pumpulipuikolla.
Sairaudet
Pienessä osassa tapauksia pahanhajuisen hengityksen syy löytyy jostakin muualta kuin suusta, ja taustalla voi olla esimerkiksi refluksitauti tai hengitystieinfektio. Joskus pahanhajuinen hengitys voi liittyä myös muihin sairauksiin, kuten diabetekseen tai munuaisten tai maksan vajaatoimintaan.
Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Hammaslaakariliitto.fi