Iän myötä syljen eritys vähenee ja suu alkaa kuivua. Myös lääkkeiden käyttö aiheuttaa suun kuivumista. Suun kuivumista voi ehkäistä erilaisilla hoitotuotteilla.
Jos käyttää vähintään kolmea eri lääkettä, on hyvin todennäköistä, että kärsii liian kuivasta suusta. Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtaja Mari Heinonen kertoo, että esimerkiksi allergia- ja masennuslääkkeiden käyttöön liittyy suun kuivuminen.
– Siksi nuoret aikuisetkin voivat kärsiä kuivasta suusta, vaikka yleensä suun kuivuminen alkaa vasta vähän myöhemmin aikuisiällä. Mitään tarkkaa ikää en silti pysty sanomaan, vaan se on yksilöllistä, kuten muutkin suun hyvinvointiin liittyvät asiat.
Apteekista saa ostettua suun kosteutta lisääviä suihkeita sekä geelejä, joita sivellään ikeniin, kieleen, kitalakeen sekä poskien sisäpinnoille.
Tyypillisesti suun kuivuminen pahenee vähitellen, joten sitä ei välttämättä huomaa itse, mutta läheinen saattaa mainita hengityksen haisemisesta. Silloin kannattaa vaihtaa hammastahna sellaiseksi, joka ei vaahtoa ja on suunniteltu nimenomaan kuivan suun hampaiden hoitoon.
– Lisäksi apteekista saa ostettua suun kosteutta lisääviä suihkeita sekä geelejä, joita sivellään ikeniin, kieleen, kitalakeen sekä poskien sisäpinnoille. Molemmat tuotteet ovat hyviä, sillä suihkeita voi käyttää kätevästi päivän mittaan useita kertoja ja geelin voi levittää yöksi ehkäisemään suun limakalvojen kuivumista yön aikana.
Kuivaan suuhun apua ammattilaisilta
Hammastarkastuksessa käydessä on hyvä kertoa kuivan suun tuntemuksista. Suuhygienisti tai hammaslääkäri tutkii tarvittaessa syljenerityksen määrän hammashoidon yhteydessä. Jos mittaustulos ei ole viitearvojen mukainen, on syytä käydä apteekissa, josta voi kysyä apua henkilökunnalta kuivan suun hoitotuotteiden valitsemisessa. Varsinaista lääkehoitoa kuivalle suulle ei ole olemassa, mutta apteekista ilman reseptiä saatavat tuotteet riittävät hyvin.
Kuivaa suuta kannattaa ehdottomasti hoitaa, sillä hoitamattomana se voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, kun sylki ei huuhtele hampaiden pintoja riittävästi. Lisäksi suu voi altistua monille erilaisille sieni-infektioille, jotka voivat olla kirveleviä ja kivuliaita ja vaativat aina hammaslääkärin hoitoa.
– Joillakin henkilöillä kuiva suu vaikeuttaa ruuan nielemistä sekä puheen tuottamista, suuhygienistiliiton puheenjohtaja Heinonen lisää.
Kuivan suun ennaltaehkäisyyn pätee pitkälti samat ohjeet kuin hyvän hammasterveyden ylläpitoon. Heinonen kehottaa kuivasta suusta kärsiviä lopettamaan tupakoinnin ja vähentämään alkoholin käyttöä, sillä alkoholi kuivattaa suuta erityisesti. Lisäksi kannattaa nauttia päivän aikana runsaasti vettä ja käyttää ksylitolipurukumia aina syömisen jälkeen, jotta syljeneritys lisääntyisi.
Lue myös: Haiseeko henki, tulehtuvatko ikenet? – Huomio suun mikrobistoon
Artikkelia varten haastateltiin Suomen Suuhygienistiliiton puheenjohtajaa Mari Heinosta.