Moni ajattelee, että hampaiden vihlominen on osa elämää ja että siihen on vain alistuttava. Näin ei kuitenkaan ole, eikä elämänlaatua madaltavan vaivan kanssa tarvitse elää.
Hampaiden vihlomiseen löytyy useita syitä, mikä osittain selittää vaivan yleisyyttä. Ongelmaan on olemassa paljon erilaisia hoitokeinoja sen syistä riippuen, yksinkertaisista elämäntapamuutoksista aina hammaslääkärillä tehtäviin hoitoihin.
Hampaiden vihlomisen taustat
Parodontologian emeritaprofessori Eija Könönen Turun yliopistosta niputtaa yleisimmät syyt hampaiden vihlomiseen neljään kategoriaan.
1. Purenta
Purennalla tarkoitetaan tässä yhteydessä käytännössä stressistä johtuvaa hampaiden yhteen puremista tai narskuttelua eli bruksismia. Narskuttelu johtaa hampaan suojaavan kiilteen kulumiseen ja paljastaa sen alla olevan pehmeämmän hammasluun. Näin hammasluussa kulkevat nesteiset kanavat altistuvat ympäristön ärsykkeille ja välittävät viestin hampaan ydinontelon hermoihin.
2. Hampaiden harjaustekniikka
Kovaotteinen harjaus johtaa ienvetäytymiin, jolloin hampaan juurenpinta paljastuu. Könönen painottaa, että on äärimmäisen tärkeää valita pehmeä hammasharja, ja neuvoo, että hyvä tapa välttää liian suurta painetta harjatessa on pitää hammasharjasta kiinni kynäotteella.
3. Suun yleiset sairaudet
Yleisiä suun sairauksia ovat esimerkiksi hampaan kiinnityskudoksia tuhoava parodontiitti sekä hampaiden reikiintyminen eli karies.
– Kariespesäke tai vuotava paikan sauma aiheuttaa paikallista vihlontaa, kun taas parodontiittipotilaiden kohdalla vihlonta voi olla kokonaisvaltaisempi ongelma, Könönen selittää.
4. Ruokavalio
– Happamat ja sokeriset tuotteet aiheuttavat hampaan kemiallista kulumista, Könönen kertoo.
Tähän liittyy vahvasti nykypäivän lisääntynyt napostelukulttuuri ja päivän mittaan jatkuva makeiden juomien siemailu, jotka altistavat suun jatkuville happohyökkäyksille.